Hadi Barbari inspirerades av Europas plåttak
2023.10.02

Hadi Barbari inspirerades av Europas plåttak

I början av september genomfördes 2023 års Euroskills-tävling i plåtslageri och 42 andra yrkeskategorier i Gdansk. De svenska uttagningarna anordnades av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen i våras, och där tävlade bröderna Hadi och Mahdi Barbari från Upsala Plåtslageri, ett av Teqt Groups partnerbolag. Båda bröderna har vunnit SM i plåtslageri, storebror Hadi 2020 och lillebror Mahdi 2022. I uttagningen till Euroskills kom Hadi Barbari trea.

 

Han berättar hur tävlingen går till:
– Alla deltagare får varsin modul som ska täckas med plåt. Den är ungefär 1,20 x 0,5 x 0,8 meter, och innehåller flera svårigheter så att man får använda olika lösningar som krävs när man arbetar med tak och fasad. Man måste vara noggrann, det handlar om millimeter, och helheten är också jätteviktig. Instruktionerna är på engelska, och ritningen innehåller dessutom fel som man ska upptäcka och hitta lösningen på. Självklart ska man följa reglerna som gäller för materialet, som i det här fallet var Rheinzink, som är vanligt nere i Europa.

Europas plåttak var faktiskt det som väckte en dröm hos Hadi. Han kom till Sverige tillsammans med sin bror från Afghanistan i slutet av 2015, och på resan genom Europa fascinerades den då 15-årige Hadi av hustaken han såg.

 

– Jag uppskattade de vackra taken, men jag tänkte inte på att plåtslagare var något jag skulle kunna bli förrän jag fick testa på olika yrken på yrkesgymnasiet jag gick på i Uppsala. När jag fick veta att jag kunde bli plåtslagare tänkte jag ”Vilket fantastiskt yrke, att kunna skapa de här konstverken!”

 

Så han gick utbildningen till plåtslagare och fick sedan jobb på Upsala Plåtslageri 2020.

 

– Där fick jag ta del av erfarenheten från mina kollegor och lära mig massor. Ett år senare började även min bror här.

 

Fredric Nilholt, VD på Upsala Plåtslageri säger:

– Det är en stolthet för Upsala Plåtslageri att ha med inte bara en, utan två medarbetare i tävlingen. Både Hadi och Mahdi har gått en väldigt bra yrkesskola och är redan duktiga. De har alla chanser i världen att bli riktigt duktiga plåtslagare. De har gjort en fantastisk resa sedan de kom till Sverige och jag är säker på att de har fina karriärer framför sig.

Hadi Barbari blev för ett år sedan en av Plåt & Ventföretagens yrkesambassadörer för plåtslageri. Han förklarar:

– Det innebär att jag ska hjälpa till att locka fler ungdomar till att bli plåtslagare. Jag ska åka runt till skolor och också göra videos där jag visar hur jobbet ser ut. Det är stor brist på plåtslagare, men det har visat sig verkligen funka bra med yrkesambassadörer de senaste åren. Plåtslagare var en av de första yrkeskategorierna som började med yrkesambassadörer, och nu har andra också kommit igång.

 

Fredric Nilholt kommenterar:
– Vi är självklart också stolta över att Hadi är ambassadör för unga plåtslagare i branschen, vi hoppas att han med sin energi kan inspirera många. På Upsala Plåtslageri välkomnar vi gärna unga lärlingar som vill utvecklas och bli bättre plåtslagare. Här tar vi hand om dem med en duktig plåtslagare som handledare för att hjälpa dem både att lyckas och att trivas hos oss. Och det är väldigt trevligt att ha Hadi ombord i vårt team, jag ser en stor framtid för honom i att kunna växa i sin karriär hos oss på Upsala Plåtslageri!

 

Hadi berättar vad han jobbar med för tillfället:

– Just nu är jag och några andra ute på ett projekt på Kungsgatan och täcker ett tak. Det är jättefint, Uppsala är ju så platt så man ser hela staden från taket!