Ett arbete på Karlatornets höjder
2024.03.15

Ett arbete på Karlatornets höjder

I Göteborg reser sig Karlatornet, Sveriges högsta byggnad, som ett monument över modern arkitektur och ingenjörskonst. I detta projekt har Wicote, ett partnerbolag i Teqt koncernen, tagit hand om tak och terrasser på denna imponerande byggnad. Vi har haft förmånen att intervjua Ronnie och Petri från Wicote, som delar med sig av sina erfarenheter från arbetet på denna byggnad.

 

Från våning 73 till takets topp

Ronnie och Petri har arbetat med att täta balkonger och terrasser på Karlatornet, en resa som började på våning 73 och fortsatte upp till taket. ”Vi har lagt dubbla lager tätskikt och isolerat med Foamglas,” förklarar Ronnie. Deras precision och hantverksskicklighet har varit viktig för att skapa en säker och hållbar konstruktion på taket till Sveriges högsta hus. ”Det är inte varje dag man får möjligheten att arbeta på ett tak nästan 250 meter över marken,” säger Ronnie. Han reflekterar över hur utsikten, som initialt var överväldigande, gradvis blev en del av vardagen. ”I början var det ’wow’ att titta på utsikten, men efter ett tag blev det bara ett tak,” delar han med sig. Ett speciellt minne för Ronnie var när han stod på byggkranens landgång och blickade ner. ”Det kommer aldrig mer att hända men det var en otrolig upplevelse,” säger han.

Ett arbete ovanför molnen

Petri, som arbetat med isolering och tätskikt på både terrasser och tak, beskriver den unika upplevelsen av att arbeta så högt upp. ”Första gången man åker upp med bygghissarna så pirrar det lite i magen,” erkänner han. Men det är inte bara höjden och utsikten som gjort intryck. Petri minns en dag då han steg över molnen till en strålande blå himmel. ”Allt kändes väldigt dystert nere på marken det var regn i luften och molnen låg gråa över Göteborg, men där uppe ovanför molnen var det helt annorlunda med en knallblå himmel,” säger han.

Säkerhet och logistik

Både Ronnie och Petri betonar vikten av säkerhet och logistik i ett sådant storskaligt projekt. ”Vinden har varit en utmaning,” säger Ronnie, medan Petri tillägger att säkerhetstänket alltid varit i fokus. ”Det blåser som bara den. Vi har höga väggar runtom oss men vi behöver självklart ändå tänka på att inget blåser iväg. Det är mycket säkerhetstänk så att inget får vindfång. Men Serneke, som håller i projektet, har varit väldigt duktiga med säkerheten” säger han.

 

Ett projekt att minnas

Att arbeta på Karlatornet har varit mer än bara ett jobb för Ronnie och Petri; det har varit en erfarenhet som kommer att bäras med dem resten av livet. ”Det är en gång i livet du får vara med om en sån här sak,” säger Ronnie med en känsla av stolthet. Petri instämmer och tillägger, ”Det är inte så många som får se det här.”

 

Avslutande tankar

Projektet närmar sig sitt slut, och båda herrarna ser fram emot att se det färdiga resultatet. ”Är tacksam att man har fått chansen att jobba med det här projektet,” säger Petri, ”men det ska bli skönt när det är klart.”